Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Ο Σίβα χορεύει

Τρεις είναι οι σημαντικότεροι Θεοί του Ινδουισμού. Ο Σίβα, ο Βισνού κι ο Βράχμα. Ο Σίβα θεωρείται ο σημαντικότερος όλων. Πιθανόν οι ψυχολόγοι να τον χαρακτήριζαν διπολική προσωπικότητα. Είναι ο θεός της καταστροφής και της δημιουργίας.

 Όταν ο κόσμος βουλιάζει στη διαφθορά, όταν η δικαιοσύνη αποκτά οργουελικές αποχρώσεις, όταν η υποκρισία αντικαθιστά τη γονεϊκή και κοινωνική ευθύτητα, τότε ο Σίβα χορεύει.

Απλώνει τα χέρια και περιστρέφεται. Σαν δερβίσης. Σαν ιερός ρεμπέτης. Ότι βρίσκεται μπροστά του αναλώνεται, μα πίσω απ’ την πλάτη του οργιάζει η δημιουργία, η αναγέννηση.

Ο Σίβα  χορεύει, όταν τα θεμέλια του κόσμου έχουν πια σαπίσει. Σε σάπια θεμέλια τίποτα δεν μπορεί να στεριώσει. Κι όταν ο χορός αρχίσει, είναι πια αργά για μετάνοιες.
Θα έλεγε κανείς πως είναι ο θεός της επανάστασης. Ξέρω πως τ’ αποτελέσματα των επαναστάσεων είναι συζητήσιμα. Η τύχη των επαναστατών σκοτεινή. Αν πίστευα στον Ινδουισμό θα έλεγα πως άνθρωποι και κοινωνίες παρασύρονται σ’ έναν συμπαντικό χορό. Αυτό που καταστρέφεται εδώ, μπορεί να δημιουργήσει ευτυχία σ’ έναν τόπο μακρινό, σε μια άλλη χρονική στιγμή. Η Γαλλική επανάσταση άφησε τη Γαλλία στα συντρίμμια και στην ηγεμονία ενός νέου βασιλιά. Όμως τα κυκλικά κύματα της πέτρας που πέταξαν οι επαναστάτες κάλυψαν τον πλανήτη. Θέσπισαν αρχές και ιδανικά, ριζοσπαστικά όχι μόνο για την εποχή αλλά και για τις γενιές τους μέλλοντος. Φαίνεται πως οι επαναστάτες κι οι επαναστάσεις απλώνονται στα χέρια του Σίβα. Είναι τα χέρια του Σίβα. Και είναι τα κάρβουνα της φωτιάς. Οι πρώτοι που αναλώνονται. Χορεύουν εκτός τόπου και χρόνου και πέρα απ’ τις επιθυμίες και τα όνειρα των  μικρών ανθρώπων. Ο Σίβα χορεύει ποδοπατώντας τους νάνους. Τους νάνους της ψυχής.
 

Σημ. : Ο μόνος ειρηνικός επαναστάτης, μετά το Χριστό, ο Γκάντι, ήταν Ινδουιστής.

9 σχόλια:

  1. Χμμμ ο Σίβα χορεύει.
    Και είναι και μανιοκαταθλιπτικός.
    Γιατρέ μου τι έχω;;

    Φιλάκια πολλά:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ παιδί μου, έχεις μια τάφρο που σε κρατάει μακρυά απ ΄τους φίλους σου. Μηχανικό χρειάζεσαι. ;)
      Φιλιά Σοφάκι.

      Διαγραφή
  2. Μου ΄ρθε στα χείλη το ρεφρέν

    "Σώμα που χορεύεις
    κι έχεις οδηγό
    μες τα κύτταρά σου
    τον κοσμικό παλμό
    με τη φιλντισένια μέση
    χάραξε να σε χαρώ".

    Ας ποδοπατήσουμε λοιπόν τους νάνους της ψυχής ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μιλάμε για βελουδένιες επαναστάσεις; δυστυχώς αυτές δεν άφησαν παρά μόνο το στίγμα τους...η πραγματικότητα (ο άνθρωπος) τις διαψεύδει...όπως και ο χριστιανισμός που επιβλήθηκε περισσότερο με τη βία και αίμα και λιγότερο χάρη στη διδασκαλία της αγάπης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α, δεν ξέρω αν θα είναι βελούδινη η επανάσταση. Δεν έχω απευθείας σύνδεση με το Θεό για να μου φανερώσει τις βουλές του. Απ΄όσο ξέρω, Αυτός μόνο με τον πρωθυπουργό μιλάει. :)

      Διαγραφή
  4. τόσο πολλές κοτσάνες μαζεμένες σπάνια μου τυχαίνει να διαβάζω. Σιγά μην είναι και ο θεός του ΜΛ-ΚΚΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μου είπαν να μην σου απαντάω, αλλά έχω αρχίσει και σε συμπαθώ. Έγινες τακτικός θαμώνας και δεν μπορώ να το παραβλέψω. :))

      Διαγραφή