Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Ποιος φοβάται ποιον;

Ήθελαν να μας βοηθήσουν/(βυθίσουν)
Διαβάζω άλλα αντ’ άλλων. Συνεχώς. Εξάρθρωση αντί για αναδιάρθρωση. Μνημόσυνο αντί για μνημόνιο. Παράδοση αντί για διαπραγμάτευση. Μαγκάλι αντί για μανουάλι. Λαπετούζα αντί για Φαρμακονήσι.
Painting of a woman with her dead child by: Käthe Kollwitz Words from: Kindertotenlieder
Το μυαλό μου διαστρέφει επίσημες ανακοινώσεις. Μου ψιθυρίζει πως δεν τις διαστρέφει, μόνο επιστρέφει (το αρχικό νόημα χωρίς το περιτύλιγμα).
Είναι ένα μυαλό άρρωστο ή είν’ ο λόγος τους άρρωστος; Είναι η αλήθεια στη μέση ή η μέση είναι μέθη/πλάνη/κοινοτοπία/αποτέλεσμα παζαρέματος, που καμιά σχέση δεν έχει με την αρχική ιστορία; Βλέπω τους χαροκαμένους μετανάστες , βλέπω και τον υπουργό . Η καρδιά τρέχει να ψηφίσει. Το μυαλό στέκει αμήχανο. Είναι δυνατόν; Μα ποιος έχει συμφέρον να πει ψέματα;
Αν η ιστορία είναι τόσο προφανής, πού είναι οι συμπολίτες μου; Είναι ζωντανοί; Ο φόβος τους έχει νεκρώσει; Γιατί ελάχιστοι συζητούν γι αυτό; Και τι δικαίωμα έχει ο νεκρός ν αποφασίζει για τους ζωντανούς; Όσους απέμειναν ζωντανοί. Γιατί και η σιωπή, απόφαση είναι.
Αποδέχεσαι να δολοφονούν παιδιά; Αποδέχεσαι έστω, να πλανάται η υποψία μιας μαζικής δολοφονίας; Τι είδος είσαι; Αν εσύ φοβάσαι τόσο τους πρόσφυγες και τα μωρά τους, τόσο που δεν σε νοιάζει κι αν τα πνίξουν οι δικοί σου υπάλληλοι, τότε κι εγώ φοβάμαι εσένα.

4 σχόλια:

  1. ...
    και αρμοστή η επιλογή του πίνακα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. συχνά βρίσκομαι με ανθρώπους (έξυπνους, ευαίσθητους, μορφωμένους, πολιτισμένους, καλούς) οι οποίοι θεωρούν εκ προοιμίου οτι "η αλήθεια είναι κάπου στη μέση", και ψάχνουν να κάνουν τον αποτιμητή και το δικαστή (με τον εκπαιδευμένο νου τους, πάντα) να τη βρούν - και με τον τρόπο αυτό αδρανοποιούνται μέσα στην εντός τους διανοητική πάλη, που εύκολα καταλήγει σε σύγχυση (μια που ποτέ δεν έχουμε όλα τα δεδομένα διαθέσιμα)

    όχι, η αλήθεια δεν βρίσκεται κάπου στη μέση με αυτή την έννοια - η αλήθεια βρίσκεται στην καρδιά (η οποία ναι, στη μέση είναι, με αυτή την έννοια)... τι μας λέει η καρδιά μας; αυτό.

    αυτή είναι και η μόνη αλήθεια που μπορούμε να υποστηρίξουμε ειλικρινά με παρρησία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ, μόνο που μερικές φορές η καρδιά είναι χαμηλόφωνη και δεν επιμένει σε αντίθεση με παγιωμένες εμμονές που μας μπερδεύουν.

      Διαγραφή