Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Ενυδρείο


Κολυμπάμε σε ένα μεγάλο ενυδρείο.  Είμαστε τα ξεχασμένα ψάρια. Το ενυδρείο μας περιβάλλεται από ένα ευρύτερο ενυδρείο όπου περιφέρονται καρχαρίες με χοντρές κοιλιές.
Μας λένε πως είναι οι προστάτες μας.

Εμείς τα ψάρια περνάμε κρίση. Συμβαίνει αυτό σε όλα τα ενυδρεία.
Μας λένε πως είναι περιοδικό φαινόμενο που περνάει, παρασύροντας μαζί σκουπίδια κι ασήμαντα θύματα.Λίγες αναγκαίες θυσίες και όλα θα αυτορυθμιστούν.
(Σε λίγο, όλα θα περάσουν από μόνα τους λοιπόν.)

Είμαστε οι Ασήμαντοι.Περιμένουμε να δούμε αν θα γίνουμε και θύματα. 
(Απλώς περιμένουμε.)
Μας λένε πως ακόμα ζούμε. 
(Τους πιστεύουμε.)
Τρώμε ότι περισσεύει από την τροφή των καρχαριών. 
(Η τροφή όσο πάει ελαττώνεται.)
Αναπνέουμε όσο οξυγόνο δεν ρουφάνε οι προστάτες μας. 
(Ο αέρας όσο πάει λιγοστεύει)
Παρατηρούμε μικραίνοντας όλο και περισσότερο το βλέμμα. 
(Το νερό όσο πάει θολώνει).

Οι καρχαρίες μας χαμογελούν. Πού και πού τους βλέπουμε να καταπίνουν τα μικρά ανυπάκουα ψάρια που επαναστατούν κι επιχειρούν το μεγάλο πήδημα. Σπλουτς και βρίσκονται στο παραέξω ενυδρείο. Δεν ξεφεύγει κανείς. Αυτά τα ανυπάκουα ψάρια, πριν πηδήσουν μόνα, έλεγαν πως αν ήμαστε πολλοί οι ανυπάκουοι, δεν θα μπορούσαν να μας νικήσουν.

Εμείς όμως, τα αφήνουμε μόνα. Τα μισούμε. Δεν τα πιστεύουμε. 
(Η πίστη μας όσο πάει λιγοστεύει.)
Κάποιοι από μας επιπλέουν στην επιφάνεια. 
(Όλοι μας σιγά-σιγά ελαφραίνουμε.)
Κάποιοι άλλοι τρελαίνονται κι ονειρεύονται θάλασσες. 
(Εμείς που θέλουμε να ζήσουμε με ασφάλεια δεν ονειρευόμαστε.)

Koi Monet by George Covin

6 σχόλια:

  1. Λέξη-κλειδί η "αυτορρύθμιση" (του οικολογικού συστήματος του ενυδρείου). Το "αυτο" συνθετικό της "αυτορρύθμισης" εννοεί ευθέως ότι και όλα τα ψάρια που είναι μέρος του ενυδρείου (και οι καρχαρίες και τα χρυσόψαρα αλλά και το πλαγκτόν ακόμα) κάνουν πράξεις που συμβάλλουν στη εξέλιξη της ρύθμισης. Μερικοί θα πουν ότι η αυτορρύθμιση γίνεται αυτόματα από το σύστημα αλλά φαίνεται δεν κατάλαβαν τι σημαίνει οικοσύστημα (και από τι αποτελείται).

    Το να αφαιρέσεις μέρη του οικοσυστήματος (είτε τους καρχαρίες είτε τα χρυσόψαρα αλλά και το πλαγκτόν ακόμα) ξεχαρβαλώνει το σύστημα. Το να επιτρέψει κανείς την εξαφάνιση μέρους του οικοσυστήματος δεν είναι "αυτορρύθμιση" αλλά αποτυχία. Γιατί όταν τελειώσουν τα χρυσόψαρα θα πεθάνουν απ' την πείνα οι καρχαρίες. Βέβαια, αν πεθάνουν οι καρχαρίες αντί για τα χρυσόψαρα πάλι καταστροφή του οικοσυστήματος θα είναι γιατί τότε τα χρυσόψαρα θα γίνουν σαν σαρδέλες και το ενυδρείο κονσέρβα.

    Παν μέτρον άριστον, που έλεγε και ο σχεδιαστής του ενυδρείου...

    ...βέβαια, το παραέξω ενυδρείο δεν είναι ακριβώς "ξεχωριστό" ή διαφορετικό από το αρχικό ενυδρείο. Όλα τα ενυδρεία στην αίθουσα είναι μέρος του μεγαλύτερου οικοσυστήματος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δημήτρη, στη φύση δεν υπάρχουν ενυδρεία. Είναι ανθρώπινη επινόηση όπου ο άνθρωπος παίζει το ρόλο του ενεργού Θεού. Παρέχει τροφή, αέρα, ισορροπία. Αν αυτός αποσυρθεί, το σύστημα δεν αυτορυθμίζεται, καταρρέει. Στη φύση υπάρχουν θάλασσες και λίμνες και οικοσυστήματα που επιβιώνουν όσο δεν υπάρχει απερίσκεπτη ανθρώπινη παρέμβαση. Είμαστε τόσο πλεονέκτες, ώστε συνήθως φθάνουμε να μην αποτελούμε μέρος του συστήματος αλλά δρούμε ως διαταραχή (Η Μαργαρίτα ξέρει). Οι (πραγματικοί) καρχαρίες δεν το κάνουν αυτό.

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ απόλυτα, και οπως έγραψες ζω! (και η Μαργαρίτα) --εκεί άλλωσε το άφησα να πάει νοητά αναφερόμενος στο ...Μουσείο :-)

      Είμαστε τόσο πλεονέκτες και αλαζώνες που δεν δεχόμαστε καν ότι είμαστε μέρος του οικοσυστήματος και όχι οι άρχοντές του.

      Διαγραφή
    3. Eντάξει, αλλά δεν έχει πλάκα να συμφωνούμε συνεχώς. ;)

      Διαγραφή
    4. Σου υπόσχομαι να κάνω ότι μπορώ (για να διαφωνήσουμε και μιά φορά).
      --αν έλεγα ότι "Έχει πλάκα να συμφωνούμε συνεχώς" θα θεωρείτο διαφωνία;;;

      Διαγραφή