Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Χρόνος ελεύθερος

Τριήμερο. Αργία. Ελεύθερος χρόνος και χρόνος απελευθερωμένος από κλεφτές ματιές στο ρολόι, απ’ την τεχνική περιγραφή που πρέπει να συνταχθεί πριν από τη μελλοθάνατη γραμμή του dead line, απ’ τα ατελείωτα και αποκλίνοντα ως προς τον αρχικό σκοπό meetings (τι άτυχη επιλογή λέξης. Το meet=συναντώ, αφήνει μια ρομαντική υπόνοια), απ’ τη μάχη στην κίνηση και τους μόνιμα σκυθρωπούς αθηναϊκούς δρόμους -που επιπλέον είναι κρύοι και γλιστεροί, λόγω εποχής- απ’ το φαγητό που πρέπει να ετοιμαστεί για αύριο, απ’ τα «πήγαινε να διαβάσεις επιτέλους». Χρόνος μακριά απ’ την πόλη, απελευθερωμένος κι από το διαδίκτυο και την τηλεόραση. Μακριά από ειδήσεις και αναλύσεις. Χρόνος προσωπικός και υπαρκτός. Το γουργούρισμα της φωτιάς στο τζάκι συμβαίνει τώρα και δεν υπόκειται σε πολλαπλές ερμηνείες. Είναι εδώ και γεμίζει τα αυτιά και τη στιγμή. Η αγκαλιά του δεκάχρονου γιου μου είναι αληθινά ζεστή. Δεν χρειάζεται κανείς να με πείσει για τη θερμοκρασία της. Οικογένεια απαλλαγμένη ηλεκτρονικών παρεμβολών και προθεσμιών. Σήμερα κανείς δεν σκέφτεται τις δουλειές για αύριο. Το αύριο λουφάζει στο δικό του χρόνο που για σήμερα είναι ξένος και μακρινός.
Ο άλλος χρόνος, ο αληθινός, ο συνήθως εξόριστος, είναι σήμερα ο τιμώμενος καλεσμένος.
Σήμερα απολαμβάνουμε ο ένας τον άλλο, χωρίς αγχωμένες ανάσες και κοφτές κινήσεις. Έστω για λίγο βρίσκομαι στη ράχη του χρόνου πριν αρχίσει πάλι να με σέρνει πίσω απ’ το ανεξέλεγκτο άρμα του. Κι αν ο αέρας τσιγκουνεύτηκε τα φυσήματα, θα πετάξουμε αετό μια άλλη ελεύθερη φορά.   

4 σχόλια:

  1. ο αληθινά μαγικός χρόνος, ο "εκτός χρόνου", που δεν μετριέται με το ρολόι, όπου όλα μπορούν να συμβούν...
    πώς θα γίνει να τον δημιουργήσουμε μέσα μας και να μη τελειώνει ποτέ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ξωτικό,
    Αν βρω τη συνταγή του μαγικού χρόνου, υπόσχομαι να την καταγράψω αναλυτικά. Μπορεί όμως ο εξόριστος χρόνος να μην είναι προϊόν δημιουργίας αλλά κλοπής ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εκτός από το μαγικό χρόνο έχουμε: το χρόνο που δεν πάει χαμένος, που τον ξαναβρίσκουμε σε προνομιούχες στιγμές της μνήμης (Προυστ), το γραμμικό χρόνο (της καθημερινότητας), τον ελαστικό χρόνο (των όμορφων στιγμών), τον κυκλικό χρόνο (της ζωής), το χωρόχρονο (της επιστήμης και της ΕΦ), το συμπαντικό χρόνο (του ζεν και των ερωτευμένων) και φυσικά τον άχρονο χρόνο (του τέλους)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. roubinakiM,
    Κοίτα να δεις που με έκανες να αναζητήσω το λήμμα "χρόνος" στο google:
    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A7%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%BF%CF%82
    Υπάρχουν τόσοι πολλοί χρόνοι και τόσος λίγος χρόνος να εντρυφήσουμε ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή