Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

H Βαρσοβία για μικρούς

Το μπλογκ πήγε εκδρομή. Δεν το περιμέναμε, αλλά βρεθήκαμε στη Βαρσοβία. Τα άλλα μέλη της παρέας -που μεταξύ μας την ονομάζουμε φράξια του πράσινου αναπτήρα - ανακάλυψαν προκλητικά χαμηλές τιμές στην low cost γνωστή αεροπορική εταιρεία και νάμαστε στην Πολωνική Πρωτεύουσα.

Τα πιο προκομένα μέλη της παρέας έχουν ήδη γράψει για το ταξίδι αυτό.
Eδώ
κι εδώ,
κι εδώ
κι εδώ,
αλλά κι εδώ (ξεσκίστηκε ο τύπος κι ακόμα δεν έχε πιάσει το Άουσβιτς)

Εσχάτως δε, έγραψε μέχρι και το τεμπέλικο και αναβλητικότατο Kizilkum.

E, είπα να πω κι εγώ δυο κουβέντες.

Καταρχήν, πηγαίνοντας στη Βαρσοβία, χαιρόμουν που θα συνατούσα τους φίλους μου (είχαν προηγηθεί κατά μία μέρα), βαριόμουν όμως αφόρητα την κοινή επιλογή μας, σίγουρη ότι θα αντιμετώπιζα παρακμή, σοβιετικίλα, το σύμφωνο της Βαρσοβίας, την χαρωπή ατμόσφαιρα του Βάιντα και άλλα τέτοια ευχάριστα.
Ε, λοιπόν, έκπληξη! Καμία σχέση. Κι αυτή την έκπληξη υποσχέθηκε να περιγράψει η συνμπλόγκερ και συνταξιδιώτισσα σε προσεχές ποστάκι με τίτλο: Η Βαρσοβία για μεγάλους -μείνετε συντονισμένοι.


Γιατί εγώ θα περιοριστώ σε έναν αναπάντεχο πόλο έλξης της Πόλης, ελάχιστα διαφημισμένο. Τόσο ελάχιστα που λες πως οι Πολωνοί επιδιώκουν να τον κρατήσουν για τον εαυτό τους.
Ας εξηγηθώ λοιπόν.
Είσαι γονιός. Τα παιδιά έχουν φτάσει σε μια ηλικία που μπορούν να σε ακολουθήσουν σε ένα ταξίδι στο εξωτερικό. Είσαι από τους τυχερούς που ακόμα τα φέρνεις στοιχειωδώς βόλτα. Και μαζεύεις από δω, μαζεύεις από κει, αλλά η Eurodisney παραμένει μακρινό όνειρο.
Λοιπόν, επειδή σε χαλεπότερες εποχές, το είχαμε κάνει αυτό το οικογενειακό ταξίδι κι εντάξει ωραία περάσαμε, αλλά μας στοίχισε πολύ, στο λέω με λίγα λόγια. Είναι ωραίο μεν, επιφανειακό δε (που δεν είναι πάντα κακό) και σίγουρα το πακέτο Παρίσι-Eurodisney για μικρούς είναι υπερεκτιμημένο .
Υπάρχει λοιπόν μια επιλογή υποπολλαπλάσιου κόστους και μεγαλύτερης αξίας. Αλήθεια και με το χέρι στην καρδιά.
Το κέντρο Κοπέρνικος.
Ρίξτε μια ματιά, πατώντας εδώ.

Πρόκειται για την αποθέωση του παίζω-και-μαθαίνω, για έναν πανάξιο, διαδραστικό ύμνο στις φυσικές επιστήμες. 
Το εισιτήριο του μόλις 25 zl - περίπου 6 ευρώ και δεν σε φτάνει μια μέρα ολόκληρη να το χορτάσεις. Μόνο να δείτε τις φάτσες των πιτσιρικιών που συνομιλούν με τα ρομπότ, που διδάσκονται υδροδυναμική στριφογυρίζοντας μανιβέλες, παρατηρούν σε μικροσκόπια, στερεοσκόπια, καλειδοσκόπια, παρακολουθούν την εξέλιξη της οπτικής, της προοπτικής κι ένα σωρό άλλων θαυμάτων που εδώ παρουσιάζονται ως έχουν. Όχι ως δυσνόητα μαθήματα, αλλά ως παιχνίδια, στοιχεία της καθημερινότητας και απτά επιτεύγματα.


Δεν παίζουν μόνο τα παιδιά βέβαια.
Αλήθεια, έχετε διαβάσει την Κυβεριάδα του Στανισλάβ Λεμ; Δεν έχει γράψει μόνο το Solaris. Η Κυβεριάδα λοιπόν, είναι ένα από τα πιο αστεία βιβλία που πέσαν στα χέρια μου.
Μεταξύ των ρομποτο-ιστοριών είναι κι εκείνη του ηλεκτρονικού ποιητή.
Τον συναντήσαμε στον Κοπέρνικο.
Νάτος!


Να και το ποίημα που συνέθεσε, αφού επιλέξαμε τυχαίες λέξεις:



Στην πιο κάτω φωτογραφία βλέπεται την υπογραφή τη δικιά μου και της συνμπλόγκερ στα ιερογλυφικά:


Εντάξει, δεν θυμάμαι ποια από τις δύο είναι η δικιά μου. Θα πρέπει να ξαναπάω.



Όσοι πεισθείτε, οπλιστείτε με υπομονή και λεξικά γιατί ελάχιστοι μιλούν αγγλικά. Επίσης, βρείτε ένα φίλο Πολωνό να σας βοηθήσει να κλείσετε διαδυκτιακά εισιτήριο γιατί οι ουρές είναι τεράστιες και κινδυνεύετε να μείνετε απ' έξω. Εμείς μπήκαμε στην τρίτη προσπάθεια.





2 σχόλια:

  1. Δεν μπορώ να αντισταθώ στο να παραθέσω την δεύτερη προσπάθεια του ηλεκτρονικού βάρδου του Τρερλ να γράψει ποίηση:

    Καλότα! Σε μετάφινο δεντρί
    Μπαλίνες τρεις τη βέρα
    Καλότα! Ποιό φαράσι γκρι
    Σ' ονειρευόταν νύχτα-μέρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πες μου πως το θυμόσουν απέξω! :) Πες να ελπίσω -.μάταια, αλλά δεν πάει στο διάολο- πως ο ένας από τους δυο μας δεν θα τα χάσει στα βαθιά-βαθιά γεράματα.

      Διαγραφή