Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Μια αγάπη για το καλοκαίρι

Κάθε χρόνο πριν τις διακοπές ανασύρω τη λίστα μου με τα βιβλία, λίστα που έχει ξεκινήσει από παλιά και ενημερώνεται δις ετησίως. Φέτος δίσταζα. Τον τελευταίο καιρό ελάχιστα βιβλία διαβάζω. Εκ των πραγμάτων μένω στα ηλεκτρονικά. Αποκοιμιέμαι μέσα στο twitter με το τηλέφωνο στην αγκαλιά. Ενημερώνομαι από τα blogs και εντρυφώ σε κείμενα που ανεβάζουν μπλόγκερς. Τα πάντα ταιριάζουν με την τρεχούμενη ζωή μου: το χρόνο που κυνηγάω, τις εξελίξεις που δεν τις προλαβάνω, τη φαστ-φουντ πνευματική τροφή. Κι ενώ σκεφτόμουν “ας αγοράσω μερικά βιβλία, πριν ενταχτούν στην υψηλότερη κλίμακα φόρου”, κοιτώντας όλα όσα έχουν στοιβαχτεί στη βιβλιοθήκη σε αναμονή της κατάλληλης διάθεσης, του απερίσπαστου χρόνου περιμένοντας να τα επιλέξω για να διαβαστούν είχα κάνει επίσης λίγο πίσω. Προς στιγμήν. Γιατί όταν έχεις φτάσει στο καλοκαίρι της ζωής σου, τα κοιτάς και με κάποια ειρωνία, ενώ αναρωτιέσαι αν θα προλάβεις να τα διαβάσεις όλα πριν το φθινόπωρό σου.

Φέτος, έχω την αίσθηση ότι ζω σε έναν κόσμο που δραστικά και ταυτόχρονα με εμένα αλλάζει. Τα γεγονότα, η ματαιότητα στη δουλειά, οι συλλογικότητες στις πλατείες, οι συνελεύσεις,  οι συγκρούσεις, με καθυστέρησαν και με αποπροσανατόλισαν. Δεν είδα καμία παράσταση, πήγα μόνο σε συναυλίες, αλλά οι συναυλίες απλώς σου ανανεώνουν την χαμένη σου ενέργεια. Δεν σε περιθάλπουν ψυχικά. Ένοιωσα ξανά την ανάγκη για διάβασμα. Η λογοτεχνία όπως και όλη η τέχνη, που έγραψε και ο Πεσσόα, είναι η απόδειξη πως η ζωή δεν αρκεί.

Θέλω και πάλι κάτι να με ρουφήξει, κάτι να κουβαλήσω μαζί όταν θα φύγω για διακοπές και κάτι να φέρω πίσω, να μου κρατάει συντροφιά, δίπλα στο κύμα, στη δροσιά του πρωινού, πριν όλοι οι άλλοι να σηκωθούν και ξεκινήσει η μέρα, μια εικόνα να συζητήσω με τους φίλους τσιμπολογώντας μεζεδάκια ή πίνοντας το ποτάκι μας, αυτό που θα με περιμένει υπομονετικά και αγόγγυστα το βράδυ δίπλα στο κρεβάτι, που θα μου παρασέρνει το μυαλό σε μέρη απρόσμενα, σε καταστάσεις απρόβλεπτες, με ήρωες του κόσμου τούτου και του άλλου-της ψυχής μου, κάτι να σταλάξει μέσα μου το πιο δυνατό, το πιο φευγάτο, το αντίδοτο στο χρόνο που ρέει, την αναζήτηση της ισορροπίας ανάμεσα στο πιθανό και το απίθανο, στο πραγματικό και το μαγικό.

Παραμέρισα λοιπόν τους ενδοιασμούς μου, απέφυγα την πρόκληση του ηλεκτρονικού βιβλίου, έχουμε λίγο καιρό ακόμη, έριξα μια πονεμένη ματιά στα βιβλία που αράζουν στη βιβλιοθήκη, έκανα τις επιλογές μου και παράγγειλα.  Όταν τα πράγματα σφίγγουν ξαναγυρνάς στα βασικά.

Ο κολλητός μου, όπως πάντα στις λίστες που εντελώς τυχαία πέφτουν στην αντίληψή του, έγραψε δίπλα τα σχόλιά του. Δεν αντιστάθηκα να μην τα μαρτυρήσω. Άλλωστε με τέτοιες μικρές απολαύσεις συνεχίζουμε τη ζωή μας.

8 σχόλια:

  1. Μα καλά δεν είπαμε ότι πλέον θα ασχολείσαι μόνο με το ράψιμο? Και κει που χαρήκαμε όλοι, άντε πάλι ξανά ... κύλησες στα βιβλία!ΣΥΝΕΛΘΕ, ή όπως έλεγε και η Cher στο Moonstruck: SNAP OUT OF IT!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητό RoubinakiM,
    Λοιπόν, το βιβλίο του Ζίζεκ το παρέδωσα και για τα υπόλοιπα θα καταστρώσουμε ένα πρόγραμμα δανειστικής βιβλιοθήκης -καιροί που είναι. Ανώνυμε πράκτορα, το ράψιμο από το γράψιμο (που προκύπτει όταν παραδιαβάζεις) απέχουν μόνο κατά ένα γράμμα με εξαιρετικά παινιδιάρικες παρηχήσεις. Ας μην το κάνουμε θέμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χι,χι, χι τα σχόλια είναι όλα τα λεφτά! Συμφωνώ, Ντόρις Λέσιγκ δαγκωτό! Καλή και η Ανεμώλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ωραια!!το χρυσο σημειωματαριο ειναι κοινο τελικα..!!οπως κ τα αλλα δυο που ειπαμε χθες- μουρακαμι κ λιοσα -.... καιρος για ανταλλαγες..!!! :))
    τωρα αν ο ελεφαντας φανταζει -και ειναι, εδω που τα λεμε - βαρυς, ο "καιν" ειναι σιγουρα πιο αναλαφρος..!! ετσι το ενιωσα διαβαζοντας το...
    κι αν το πρωτο της λιστας σου ακουγεται γυναικειο, προτεινω κατι ακομα πιο γυναικειο..το "χαρεμι ανδρων" της σοφιας μαντουβαλου" χεχε..
    κ καλες αναγνωσεις..για περισσοτερες καλοκαιρινες αποδρασεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. οσο για τα "φανταστικα οντα" του μπορχες...φανταστικα...οπως κι η εκθεση τους στο μπενακη!!! τι μου θυμιζεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ευχαριστώ για τα εποικοδομητικά σας σχόλια επί της λίστας (in vivo) και επί του ποστ (in vitro).
    Λέω να οργανώσω μια βραδιά λογοτεχνίας από το φθινόπωρο όπου θα ανταλλάξουμε τις εντυπώσεις μας. Καλά διαβάσματα και νά'μαστε καλά μέχρι τότε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τι ωραία, τι λαμπρά! Θα πίνουμε τσάι Darjeeling με βουτήματα, άλλοι θα ράβουν, άλλοι θα συζητούν για φλέγοντα λογοτεχνικά θέματα, άλλοι θα γράφουν in real time στα blogs... Ελάτε να στήσουμε το νέο στέκι όπως το πατάρι του Λουμίδη, το Brazilian, κλπ. ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ ΒΟΥΤΙΕΣ ΣΕ ΠΑΓΩΜΕΝΑ ΝΕΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ετσι...ακριβως..!
    Καλο καλοκαιρι κ ραντεβου το Σεπτέμβρη...λογοτεχνικο κ οχι μονο..!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή