Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Και λες εμένα λαϊκιστή;

Τελειώνει λοιπόν το 2014 κι ο πλανήτης εγκυμονεί αλλαγές. Άλλοι λένε πως το έμβρυο είναι αγόρι,  άλλοι περιμένουν κορίτσι κι άλλοι προειδοποιούν πως πρόκειται για  alien. Την τέχνη των διαγνωστικών ελέγχων όμως, δεν την κατέχει κανείς,  γιατί το μωρό είναι σαν τη γάτα του Σρέντιγκερ . Αν προσπαθήσεις να το δεις αλλάζει. Η ματιά του παρατηρητή επηρεάζει τη ζωή ή το θάνατό του.  Φαντάσου τώρα, να υπάρχουν δισεκατομμύρια παρατηρητές. Το μωρό γεννιέται και πεθαίνει καθώς ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας.

Μωρό πρώτο:
(Σιωπή κι ας μην λαϊκίζουμε.)

Μωρό δεύτερο:
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Ομπάμα, η πολιτική στάση των ΗΠΑ καθόλου έξυπνη δεν αποδείχτηκε. Βέβαια, τόσα χρόνια, κάποιοι λιμοκτόνησαν, κάποιοι άλλοι βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν, χιλιάδες Κουβανοί δεν είχαν πρόσβαση σε φάρμακα και άλλα αναγκαία αγαθά, αλλά βρε παιδί μου, ένα λάθος κάναμε, ας το δούμε τώρα. Να το διορθώσουμε –αν το επιτρέψει το Κονγκρέσο που πια δεν ελέγχεται από τον πρόεδρο. 
Εξάλλου όλοι Αμερικάνοι είμαστε. 

Αυτό που είχε κάνει η Κούβα και τιμωρήθηκε με 56 χρόνια απομόνωσης ήταν να ανατρέψει τη βολική για τις ΗΠΑ δικτατορία του Μπατίστα, που στηριζόταν στις διεθνείς  μαφιόζικες πλάτες των τότε αγορών αλλά και στην κανονική μαφία. Τόσο καιρό μετά, η απομόνωση αυτή δεν βολεύει πια. Τώρα οι ΗΠΑ κήρυξαν οικονομικό πόλεμο στη Ρωσία και στο φίδι των Ταλιμπάν που έθρεψαν στο φιλόξενο κόλπο τους. Ε, δεν είναι λογικό να τα βάζουν με όλους.
(Σιωπή κι ας μην λαϊκίζουμε.)


Μια που είπα για Κούβα, εμπάργκο κι απομόνωση, θυμήθηκα την Ελλάδα. 
(Εντάξει, δεν τη θυμήθηκα στ’ αλήθεια. Για να θυμηθείς κάτι, πρέπει να το ‘χεις ξεχάσει πρώτα.)

Στην ασήμαντη χώρα μας, ακόμα κι οι κατευθυνόμενες δημοσκοπήσεις, δίνουν ένα χλωμό προβάδισμα σε ένα κόμμα που λέει πως είναι αριστερό. Το αν είναι ή όχι, ίσως να έχουμε την ευκαιρία να το δούμε. 
Προς το παρόν, οι ματιές των παρατηρητών προσπαθούν λυσσαλέα να σκοτώσουν την Ελληνική γάτα του Σρέντιγκερ και μαζί κάθε προοπτική αξιοπρέπειας κι ας είναι έωλη.
(Σιωπή κι ας μην λαϊκίζουμε. Τι ψυχή έχουν 20 συζητήσιμοι ψήφοι;  Η γάτα δείχνει ήδη ημιθανής.)

Στον κόσμο όπως είναι σήμερα, λαϊκιστής, τρομοκράτης, ηλίθιος, θρασίμι, ανεδαφικός, γελοίος,  είναι όποιος αποφασίσουν τα  Hedge Funds. Η κατάσταση μου θυμίζει εκείνο το γράμμα του αφρικανού μαθητή που έλεγε:

Όταν γεννιέμαι, είμαι μαύρος
/Όταν μεγαλώσω, είμαι μαύρος/Όταν κάθομαι στον ήλιο, είμαι μαύρος/Όταν φοβάμαι, είμαι μαύρος/Όταν αρρωσταίνω, είμαι μαύρος/Κι όταν πεθαίνω, ακόμα είμαι μαύρος
/Κι εσύ λευκέ άνθρωπε…
/Όταν γεννιέσαι, είσαι ροζ/Όταν μεγαλώνεις, γίνεσαι λευκός/Όταν κάθεσαι στον ήλιο, γίνεσαι κόκκινος/Όταν κρυώνεις, γίνεσαι μπλε/Όταν φοβάσαι, γίνεσαι κίτρινος/Όταν αρρωσταίνεις, γίνεσαι πράσινος/Κι όταν πεθαίνεις, γίνεσαι γκρι
Και λες εμένα έγχρωμο;


Ναι, δεν έχω απαντήσεις κι η μαγική μου σφαίρα έχει θαμπώσει, αλλά να... Μερικές φορές αναρωτιέμαι: 

Μήπως αυτή η γάτα η κλεισμένη στο κουτί του Σρέντιγκερ, είμαστε όλοι εμείς;

Μήπως τελικά, πρέπει να πάψουμε να αφήνουμε τη ζωή ή το θάνατό μας στη ματιά του παρατηρητή; 

11 σχόλια:

  1. Πάντως η απόφαση του Ομπάμα για την Κούβα κάθε άλλο παρά λαϊκίστικη είναι, μέσα στις ΗΠΑ, μιά που η πλειοψηφία, και ιδιαίτερα οι λατίνοι, διαφωνούν κάθετα. Το δε αρχικό πρόβλημα το είχε δημιουργήσει ο Άιζενχάουερ όταν πήγε να τον δει ο Κάστρο για να συνάψει σχέσεις, έχοντας πληρώσει και μία Αμερικανική φίρμα δημοσίων σχέσεων, ανακοινώνοντας διεθνώς ότι η επανάσταση δεν είναι κομουνιστική, ότι δεν είναι κομουνιστές και ότι διαφωνούν με το πολίτευμα της ΕΣΣΔ. Ο Άιζενχάουερ όμως βρισκόταν στο τέλος της εποχής του Μακαρθισμού και επηρεαζόταν και από την κοινή γνώμη και από τον στρατό. Ο Κάστρο έμεινε απομονωμένος 2 χρόνια πριν δεχτεί πλέον από ανάγκη την ΕΣΣΔ με βαριά καρδιά. Αυτή ήταν η μεγάλη γκάφα του Άιζενχάουερ και του στρατιωτικού επιτελείου. Όταν ήρθε ο Κέννεντυ ήταν αργά, και ο ίδιος επηρεάστηκε από το στρατιωτικό επιτελείο που επέμενε για τον κόλπο των γουρουνιών. Σήμερα η πλειοψηφία είναι κατά του Ομπάμα, και ο "λαϊκισμός" απαιτεί συνέχεια της απομόνωσης της Κούβας. Εν τω μεταξύ, ο Κάστρο επέζησε έντεκα Αμερικανούς προέδρους.

    Για τα άλλα, απόλυτα σύμφωνοι :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δημήτρη, αρχικά χάρηκα με την προσέγγιση ΗΠΑ -Κούβας. Μετά σκέφτηκα πως με το Κονγκρέσο υπό τον έλεγχο των ρεπουμπλικάνων, δεν πρόκειται πρακτικά να γίνει κάτι, πέρα από ένα εντυπωσιακό πυροτέχνημα. Αυτά όλα, τα ήξερε ασφαλώς ο Ομπάμα. Προφανώς και η στάση των ρεπουμπλικάνων είναι ο γνωστός και στα δικά μας πατριωτικός λαικισμός (το τελευταίο καταφύγιο των παλιανθρώπων, όπως έχει ειπωθεί.) Ωστόσο, τι νόημα έχει να δίνεις υποσχέσεις που γνωρίζεις πως αδυνατείς να εκπληρώσεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι ρεπουμπλικάνοι έχουν ξεσαλώσει. Ελέχθη εχθές ότι ο Τσέηνη (ότι χειρότερο έχουν να επιδείξουν οι Ρεπουμπλικάνοι) έπρεπε να είναι στο ειδώλειο στην Χάγη ή σε Ομοσπονδιακή φυλακή. Όμως ο πρόεδρος έχει πλήρη εξουσία να αποκαταστήσει σχέσεις με άλλα κράτη και το κάνει. Εταιρείες ήδη έχουν ορμήξει να κάνουν υποκαταστήματα στην Αβάνα. Οι Ρεπουμπλικάνοι θα χάσουν πολλά τον Νοέμβριο του 2016. Δεν το βλέπω σαν πυροτέχημα. Τα τελευταία 2 χρόνια μιάς δεύτερης θητείας συνήθως είναι άπραγα. Φαίνεται ότι ο Ομπάμα θέλει να το αλλάξει αυτό μιά και μέχρι στιγμής έχει απογοητεύσει τους πάντες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι σχέσεις θα αποκατασταθούν. Το μόνο που μπορούν να κάνουν οι Ρεπουμπλικάνοι θα είναι να μην εγκρίνουν κονδύλια για πρεσβεία, αλλά αυτά είναι κατινιές και θα ξεπεραστούν. Δεν είμαι σίγουρος πως έρχονται τα νέα σε διάφορες γλώσσες: πχ., εχθές οι Ιταλοί λέγανε ότι η ΕΕ αναγνώρισε το κράτος των Παλαιστινίων, ενώ η πραγματικότητα είναι ότι όργανο της ΕΕ αναγνώρισε ένα κράτος Παλαιστινίων επί της αρχής (μέρα με νύχτα η μία απόδοση από την άλλη). Στην Ελλάδα λένε ότι στις ΗΠΑ το Κογκρέσο έχει δικαιοδοσία στις προεδρικές αποφάσεις για εξωτερική πολιτική;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ναι, πως πρέπει η λύση του εμπάργκο να περάσει με αλλαγή νόμων από το Κονγκρέσο. Το ίδιο λέει και το άγγελμα του Κάστρο που έχω βάλει σε λινκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. http://www.washingtonpost.com/world/national-security/for-us-businesses-and-tourists-opportunities-abound-in-cuba/2014/12/18/c8b5c0de-86f2-11e4-9534-f79a23c40e6c_story.html

    http://www.washingtonpost.com/politics/opponents-formulate-a-strategy-to-derail-obamas-new-cuba-policy/2014/12/19/940b32ac-86f6-11e4-9534-f79a23c40e6c_story.html

    Όχι ακριβώς. Ο πρόεδρος μπορεί να αποκαταστήσει σχέσεις χωρίς να χρειάζεται έγκριση. Οπότε, επί της αρχής, και στα χαρτιά, είναι τετελεσμένο γεγονός. Αλλά το Κογκρέσο μπορεί να αρνηθεί κονδύλια για διπλωματία και αντιπροσώπευση, και να αρνηθεί να επιβεβαιώσει συγκεκριμένη επιλογή ατόμου για πρεσβευτή. Δηλαδή, δεν μπορούν να ακυρώσουν την απόφαση αλλά μπορούν να κάνουν την ζωή πολύ δύσκολη και την εφαρμογή μετά μεγάλων εμποδίων. Αλλά δεν μπορούν να αρνηθούν στην Κούβα να ανοίξει πρεσβεία στην Ουάσιγκτον. Από εδώ και πέρα η Αμερικανική δημοκρατία θα λειτουργήσει με διάλογο, λόμπιιστς, πιέσεις, κοινή γνώμη, κλπ. Αυτό έχει σημασία γιατί αυτή είναι μία μάχη που δεν μπορούν στο τέλος να κερδίσουν οι Ρεπουμπλικάνοι (φαίνεται ότι ψηφίζω ως Δημοκρατικός;;;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. πχ., ψάχνουν να δουν αν ένας νόμος του 1996 που σχετίζεται με πιστωτικές κάρτες μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να σταματήσουν τον πρόεδρο. Αλλά για να το κάνουν αυτό, αν βρουν παράθυρο, που θα απασχολήσει το Ανώτατο Δικαστήριο όσον αφορά εγκυρότητα, θα πρέπει να πάνε κόντρα στις τράπεζες που βγάζουν πιστωτικές κάρτες ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μακάρι να συμβεί αυτό. Θα το μάθουμε σύντομα φαντάζομαι. Απλώς αναρωτιέμαι, αν ο Πρόεδρος έχει τόση ισχύ, πώς δεν κατάφερε να περάσει το θέμα της κοινωνικής ασφάλισης που αποτελούσε και αρχική του δέσμευση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Όχι σύντομα. Θα πάρει χρόνια στα δικαστήρια από τους Ρεπουμπλικάνους. Αλλά το οικονομικό σκέλος έχει ήδη λήξει. Εταιρίες αρχίζουν να κινούνται. Τα πούρα Αβάνας θα πωλούνται πολύ σύντομα στις ΗΠΑ. Μόνο το τυπικό και διαδικαστικό θα πάρει χρόνο. Αυτά που έχουν σημασία για τους καθημερινούς ανθρώπους θα γίνουν αμέσως.

    Στις ΗΠΑ δεν υπάρχει ούτε υπήρξε, ούτε θα υπάρξει Κοινωνική Ασφάλιση. Είναι ενάντια στο Σύνταγμα και στο μεδούλι και το DNA της Ένωσης που απεχθάνεται να βλέπει την κυβέρνηση να μπαίνει στην τσέπη του ανεξάρτητου και ελεύθερου πολίτη για να πληρώνει από φόρους του πολίτη περίθαλψη άλλων. Ποτέ των ποτών αγαπητή μου...

    Εννοείς τον Νόμο Περίθαλψης σε Λογικές Τιμές (Affordable Care Act: ACA). Όπου, ιδιωτική ασφάλιση για ιατρική περίθαλψη (το μόνο που υπάρχει στις ΗΠΑ, κάπου 10.000 δολ., τον χρόνο για μια οικογένεια), με ειδικά και πολύ πολύπλοκα προγράμματα του ACA επιτρέπουν σε ιδιωτικούς οργανισμούς περίθαλψης (τους μόνους που υπάρχουν) να προσφέρουν φτηνότερα προγράμματα για ορισμένα εισοδήματα και συνθήκες. Αλλά πάντα ιδιωτικά. Μάλιστα, το σκέλος που είναι νόμος, λέει ότι είναι πλέον υπόχρεος κάθε Αμερικανός πολίτης να έχει ιδιωτική ασφάλιση περίθαλψης. Και μετά το "Act" στήνει την οικονομική αρχιτεκτονική βάση της οποίας μπορούν να βρεθούν χαμηλότερες τιμές λόγω συναγωνισμού οργανισμών στην ελεύθερη αγορά.

    Αυτό είναι :-)

    Τo ACA Ισχύει από τον Αύγουστο του 2013. Ποιός είπε ότι "δεν το κατάφερε" Τώρα οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν λυσσάξει να το γκρεμίσουνε, τούβλο-τούβλο, δικαστικά. Το Ανώτατο Δικαστήριο θα ακούσει του χρόνου μία υπόθεση η οποία μπορεί να ξεχαρβαλώσει ένα μέρος του οικονομικού σκέλους του Act. Ο λόγος που ο Ομπάμα έκανε από τον Ιανουάριο 2009 μέχρι τον Αύγουστο 2013 να παραδώσει αυτή του την κληρονομιά, ήταν γιατί το όλο οικοδόμημα είχε διάφορα σκέλη. Ορισμένα είχε δικαιοδοσία ο πρόεδρος. Άλλα έπρεπε να περάσουν από το Κογκρέσο. Ήταν άθλος και το κατάφερε σε 6 χρόνια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ένα πρόβλημα του Affordable Care Act είναι ότι πρέπει να ισχύει εθνικά, αλλά με τους συγκεκριμένους και ξεχωριστούς νόμους 50 διαφορετικών Κογκρέσων των 50 Πολιτειών. Πάντως, το ACA δεν είναι καινούργιο. Το πρωτοεφάρμωσε στην Μασαχουσέτη προ δεκαπενταετίας ο ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΟΣ κυβερνήτης μας, Μιτ Ρόμνη. Ο Κώστας από αυτό τον νόμο της Μασαχουσέτης είχε περίθαλψη. Ο Μπαράκ απλά επέκτεινε σε εθνικό επίπεδο το αρχέτυπο της Μασαχουσέτης :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. "Απλώς αναρωτιέμαι, αν ο Πρόεδρος έχει τόση ισχύ"

    Ο πρόεδρος είναι το Εκτελεστικό. Ο "Λόφος" (Κογκρέσο = Νουλή Αντιπροσώπων + Γερουσία) είναι το Νομοθετικό. Ο κάθε κλάδος εξουσίας έχει ισχύ σε συγκεκριμένα θέματα. Ο Πρόεδρος δεν μπορεί να περάσει νόμους και το κογκρέσο δεν μπορεί να αναμειχθεί στο Εκτελεστικό. Επίσης, ο πρόεδρος έχει Βέτο σε ορισμένα θέματα. Αλλά σύνθετες καταστάσεις μπορούν να αποτελούνται από σκέλη σε μερικά των οποίων να έχει ισχύ το Εκτελεστικό, και σε άλλα το Νομοθετικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή